Tips en nieuws

Wekelijks vindt u hier leuke en nuttige tips en nieuws berichten.


Nieuwe BTW nummers!

Vandaag ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de fiscus een nieuw btw-identificatienummer (btw-id). In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Het huidige BSN-gerelateerde omzetbelastingnummer (ob-nummer) blijft u gebruiken voor contact met de Belastingdienst rond de afhandeling van de omzetbelasting. Het ob-nummer is terug te zien op het portaal waar de btw-aangifte wordt gedaan. En het staat bovendien nog in brieven over de omzetbelasting die u of uw klant van de Belastingdienst ontvangt.


DE NIEUWE KLEINE ONDERNEMERSREGELING (KOR)

Het doel van de nieuwe KOR is vermindering van de administratieve lastendruk. Naaanmelding voor de nieuwe KOR hoeft de kleine ondernemer geen btw-administratie meer te voeren. Hij hoeft geen btw meer af te dragen, maar krijgt ook niets terug. Omdat op langere termijn de afdracht altijd hoger is dan de aftrek (bij winstgevend ondernemerschap) kan dit ook een voordeel betekenen in financiële zin. Heeft de nieuwe KOR ook voordeel voor u? Neem dan contact op met marjon@omsgrashoek.nl 


E-herkenning

Vanaf 1 november 2019 kunt u niet meer zonder eHerkenning inloggen op het werkgeversportaal van het UWV en andere digitale omgevingen van de overheid. Dit lijkt nog ver weg, maar het aanvragen van eHerkenning kost tijd en voorbereiding, mocht u willen dat wij deze aanvraag voor u in gang zetten neem dan contact met ons op. 


Box 3

De staatssecretaris licht in een brief aan de Tweede Kamer een voorstel toe waardoor straks voor het eerst gerekend wordt met de werkelijke verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden van een belastingplichtige. Dit betekent dat de belasting over spaargeld in box 3 wordt vastgesteld aan de hand van de werkelijke hoeveelheid spaargeld. Over deze werkelijke hoeveelheid spaargeld wordt dan een vooraf vastgestelde rente berekend, die zoveel mogelijk aansluit bij de werkelijke spaarrente.
Als het voorstel wordt geconcretiseerd betalen ongeveer 1,35 miljoen mensen straks geen belasting meer over hun spaargeld in box 3. Nu betalen nog 2,9 miljoen mensen deze belasting. Volgens voorlopige berekeningen wordt de eerste € 440.000 voor mensen met alleen spaargeld belastingvrij. Bovendien gaan bijna een half miljoen mensen minder belasting betalen dan dat zij nu doen. Het voorstel is daarnaast zo vorm gegeven dat de kleine beleggers (onder de € 30.000) die nu geen belasting betalen dat straks ook niet hoeven. Voor degenen die wel belasting blijven betalen wordt het tarief circa 33%.

 


Lenen van/aan een bv

Er bestaan twee manieren om geld te lenen van/aan een bv, namelijk via rekening-courant en via een aparte lening. Met name bij het verstrekken van een aparte lening speelt de zakelijkheid hiervan en de fiscale gevolgen zoals een mogelijke uitdeling dan wel informele kapitaalstorting en de situatie bij kwijtschelding.Speelt dit ook binnen uw bv? Neem gerust eens vrijblijvend contact op met stefan@omsgrashoek.nl